maanantai 27. tammikuuta 2014

Linuxin ohjelmiin tutustuminen

Tällä kertaa tehtävänä oli ensin listata kaikki ohjelmat, joita käyttää tietokoneella, ja tutkia, löytyykö niitä Linuxille, tai edes joitain vastaavia ohjelmia. Lisäksi piti ottaa kolme itselle uutta Linuxin ohjelmaa testaukseen.

----------

Lista tietokone-ohjelmistani

Mozilla Firefox, nettiselain
     → Löytyy Linuxille
Windows Media Player, musiikin kuuntelu
     → Ei täysin vastaavaa, mutta samanoloisia ohjelmia esim. Kaffeine
VLC media player, musiikin ja videoiden toistaminen
     → Löytyy Linuxille
iTunes, musiikin kuuntelu ja lisääminen iPodiin
     → Löytyy Linuxille (?)
Last.fm, kuunnellun musiikin listaaminen ja nettiin päivittäminen
     → Löytyy Linuxille
Skype, viestittely ja videopuhelut
     → Löytyy Linuxille (?)
Paint, piirto-ohjelma/kuvankäsittely
     → GNU Paint, KolourPaint
Paint.net, piirto-ohjelma/kuvankäsittely
     → Ei täysin vastaavaa, mutta samanoloisia ohjelmia on varmasti
PhotoFiltre, piirto-ohjelma/kuvankäsittely
     → Ei täysin vastaavaa, mutta samanoloisia ohjelmia on varmasti
Gimp, piirto-ohjelma/kuvankäsittely
     → Löytyy Linuxille
PaintTool Sai, piirto-ohjelma/kuvankäsittely
     → Krita
OpenOffice (nykyinen LibreOffice), tekstinkäsittely
     → Löytyy Linuxille
Youtube Video Downloader, YouTube videoiden lataaminen ja muuntaminen muihin tiedostomuotoihin
     → YouTube to MP3, All Video Downloader
BitLord, bittorrent-ohjelma
     → Monia vaihtoehtoja, kuten Deluge BitTorrent Client, qBitTorrent, Flush jne.
WinRAR, tiedostojen pakkaus- ja purkuohjelma
     → RAR(?)
TERA, MMORPG = Massively Multiplayer Online Role-playing Game
     → Ei vastaavaa
Perfect World International, MMORPG = Massively Multiplayer Online Role-playing Game
     → Ei vastaavaa
AruaROSE, MMORPG = Massively Multiplayer Online Role-playing Game
     → Ei vastaavaa
Osu!, nettipeli
     → Ei vastaavaa

Kysymysmerkit joidenkin perässä tarkoittavat, etten ole asiaa kummemmin tutkinut, mutta tulin tähän johtopäätökseen/luin asiasta netistä.

Linux-ohjelmien testaus

27.1.2014 klo 17.50 lähdin tutustumaan Linuxin ohjelmiin hp Compaq 6720s -läppärini kanssa. Raivostuttavaa Linuxin koekäytössä on se, että joudun aktivoimaan Broadcom STA wireless -ajurin joka kerta uudestaan, jotta saan netin käyttööni. Samaten näppäimistön kieli pitää muuttaa suomeksi joka käynnistyskerralla.

Ehdin tutkia Software Centeriä puolisen tuntia, kun tietokone alkoi Krita-ohjelmaa asentaessa herjata, ettei asennus onnistu (Package operation failed). Epäilin muistin tulleen täyteen, joten yritin poistaa VLC playerin, mutta edes asennuksen poisto ei onnistunut. Tilanteesta ei edes saanut tallennettua screen shottia, joten jotain selkeästi tapahtui. Käynnistin Linuxin uudestaan.


Ohjelmat eivät edelleenkään suostuneet asentumaan, joskin kun katsoin Kritan asennussivua uudelleen, ohjelman sanottiin olevan jo asennettu. Päävalikosta näki, että ohjelma tosiaan on jo koneella, mutta se ei siltikään suostunut käynnistymään. Kuvaketta klikatessa ei tapahtunut mitään, ei tullut edes virheilmoitusta. Päätin sammuttaa tietokoneen.

Klo 19.10 uusi yritys. Latasin Kaffeine-nimisen musiikkiohjelman, jolla voi tehdä soittolistoja ja kuunnella niitä. Tätä ohjelmaa pääsin jopa testaamaan, ja se toimi moitteettomasti. Soittolistojen luonti oli helppoa, ja listan sai toistamaan itseään alusta. Tykkään!


Yritin ladata Kritan uudestaan, mutta se ei jostain syystä suostunut latautumaan. Tämän jälkeen päätin yrittää jotain toista piirustusohjelmaa, ja löysin MyPaintin, joka ei sekään suostunut ladattavaksi. Tässä kohtaa aloin epäillä, että ongelma onkin tuossa Krita-ohjelmassa. Buuttasin koneen jälleen.

MyPaint osoittautui kivaksi ohjelmaksi. Aika helppo käyttää, ja erilaisia siveltimiä oli vaikka kuinka paljon. Läppärin kosketushiiren kanssa testailin vähän kaikenlaista kivaa. Melkoisen taideteoksen sainkin aikaan! Mahtaako kukaan uskoa, että olen ihan oikeasti valmistunut Helsingin kuvataidelukiosta. :D


Tässä kohtaa iski sitten sellainen pulma, etteivät mediatiedostot päivittyneet. Otin screenshotin, mutta sitä ei näkynyt työpöydällä, jonne sen tallensin. Tiedosto kuitenkin oli olemassa kyseisessä sijainnissa, sillä sain sen tallennettua uudestaan muistitikulle, jossa kuva onneksi näkyi. Myöskään tämän jälkeen ladattuja ohjelmia ei löytynyt alkuvalikosta, vaikka niiden lataus oli onnistunut. Taas yksi buuttaus tähän väliin.

Viimeiseksi testattavaksi ohjelmaksi valitsin Palapeli-nimisen pelin, jossa nimensä mukaisesti kootaan palapelejä. Pelit-osiossa tämä osui silmään, joten pakkohan se oli päästä testaamaan! Toimiva ohjelma, joka varmasti viihdyttää palapeleistä tykkääviä. Pelissä on valittavana viisi oletuspalapeliä, mutta lisää voi tehdä vaikka omista lomamatkakuvista, jos siltä tuntuu. Itse en tätä ominaisuutta lähtenyt kokeilemaan, sillä yhden yhtä kuvaa ei tuolta tietokoneeltani enää löydy.


Kaikki ei tosiaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan, joten käytin kolmen ohjelman asentamiseen ja testaamiseen lähes kolme tuntia. Vika saattaa olla läppärissänikin, sillä se on kuitenkin hyvin iäkäs, enkä ole sitä kunnolla käyttänyt yli vuoteen. Tällaiset raskaammat tehtävät saattavat olla vähän liikaa sille, mutta sinnikkäästi eteenpäin!

Lähteet:
  • Karvinen, Tero: Oppitunti 2014-01-23, Työasemat ja tietoverkot -kurssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti